Monday, March 1, 2010

Memang besstt..

♫♪ ♫♪.balik kampung...ooooo balik kampung
ooooo balik kampung..hati girang..♫♪ ♫♪.

memang betulla lirik lagu Allahyarham Sudirman tu
kalau cuti panjang & tak ada plan ke mana2
so kampungla tempat utama yang wajib dituju..
best tau duduk lepak2 kat kg..
cuti setakat 2,3 hari memang tak cukup
kalau boleh nak berhari2 kat sana
tapi apakan daya..nak dok lama2
tak bergaji le jawabnye...nganga je la..huhu.

sy ni berasal dari family yang besar
adik beradik ramai & sekarang ditambah lagi dengan menantu dan cucu2..
bertambah lagi la jumlah bilangannya..
klu nak balik kg..sure calling2 janji balik sekali
tu yang best tu..
so bila smuanya balik..apalagi.. memang gamatla rumah Hj Mat Noor

Time kumpul ramai2 ni..agenda utamanya mestilah MASAK2 & MAKAN..
pada yang nak gemuk, bolehla stay kat rumah sy..
InsyaAllah dalam 1 minggu je berat badan anda akan bertambah.
apa taknya..tengah breakfast dah plan nak masak apa untuk tengahari..
between lunch ada la kudap-kudapan lain..
selalunya mak2 & bapak2 budak & anak2 sedara yg besar2 je yang asyik ke dapur
budak2 kecik sibuk dengan main je..

Malam Ahad CNY lepas..kitaorg plan buat barbeque & celebrate birthday
birthday boys & girls adalah sesiapa yg lahir pada bulan 1 & 2
ramaila yg berusaha meniup lilin pada malan tu..
dan tak ketinggalan my daughter aisye..2 kali celebrate birthday..

apa menunya..??
Aisye's favourite cake, indulgence & ice cream cake (kak long & the gang yg sponsor)
tom yam, bubur & pecal pun ada


serta 10 ekor ayam yang menjadi korban barbeque
hmmmmm kenyangg..
tetamu yang hadir merupakan Hj Mat Noor & Hjh Jameah selaku tuan rumah,
anak2, menantu2 dan cucu2 serta cucu2 jiran sebelah menyebelah..


Bakar arang sejak petang lagi tapi
start bakar membakar ni pukul 8 lebih


posing jap..


senja:sebelum arrange meja & kerusi




acara potong memotong kek


makan-makan..


anak-anak sedara




anak sedara & mak sedara..habis pukul 11.30 malam

Esok paginya tiba-tiba je sy demam..tekak sakit dan suara pun dah takde..
nak bangun pun tak larat
Aisye, nasib baik makcik2 dia yang jaga ..dapatla berehat dgn aman..hihi
tapi dalam pada sakit2 tu, ada hati jugak nak pergi cameron Highlands
follow my sis, kak Ana..
atas sb2 tertentu & keadaan diri yg tidak mengizinkan
sy, ju, fairuz & pikah..cancel ke sana
kak ana & family je yg pergi
dia cakap, nasib baik kitaorg tak pergi
sb.. jamed kt atas tu..nak stop kt satu2 tempat pun susah..
Alhamdulillah...ada juga hikmahnya tak dapat pergi kan..


pokok bunga dr cameron untuk mak

Pada sebelah petang pulak, kak long call ajak dtg rumah
dia buat makan2..
char kuew tiao,rojak, cendol & sempat lagi kak long buat
choc moist cake 2 biji..hmmmm kak long memang terar bab2 masak memasak ni
kita buat sejam..dia 30 min pun boleh..itulah kak long ..
sekali lagi acara makan2 berlangsung..
rasanya rumah cina sebelah tu pun tak semeriah rumah kak long..
cina makan besar sekali je
tapi kami makan besar berkali-kali..
kami pulak yang macam beraya sakan kan..hihi
dah habis makan & sembang-sembang
abah ajak balik
on the way balik..abah ada plan baik punya untuk esok..
apa dia ye...??





esok pagi: mak & kak ida malas nak buat breakfast...
sb.. abah nak belanja..
abah dah pesan, tepat jam 8.00 je semua orang dah kena ready nak pergi
so sesiapa yg lambat..pergi sendiri ye..
agak jauh jugak nak breakfast ni.
kalau berjalan..sejam kot baru sampai..


Breakfast @ Planter's Cafe Felda Residence Trolak




Petang selasa dah balik Rawang..bila lagi nak balik kg ni..

oppsss3x..penampilan istimewa dr bro syafiq..muahaha