Thursday, December 16, 2010

Dah lama tak blogging..

Rindu nak berblogging
blog kawan-kawan pun dah lama tak jengah
kekangan waktu & ada sedikit penyakit M dalam diri
untuk Puan Awin
Thanks bagi sms suruh update blog
maknanya ada juga yang nak baca blog sy ni
klu ada story2 menarik
nanti sy update ye..
sorry banyak2..











Monday, August 2, 2010

Pencarian Berakhir Juga

lokasi: Pekan Rawang
Tarikh: 1 Aug 2010

Petang Jumaat lepas..
mak dan abah datang rumah
mencari sesuatu untuk adik bongsu saya
yang berada nun jauh di Merbok Kedah..

Pencarian benda ini adalah disebabkan oleh
kesukaran yang dialami oleh adik saya
untuk pergi ke kuliah

kesian dekat mak dan abah yang ke sana sini mencari
benda ni..
Alhamdulillah akhirnya pencarian berakhir juga
harap semuanya ok..


Aisye & Aleesya





Insiden Selotape

Lokasi: Rumah Melatisari
Tarikh: 2 Aug 2010

i want nobody..nobody..but u..
i want nobody..nobody..but u..
laalalaa
lagu faberet aisye..kalau dengar je lagu ni dekat radio
sure dia akan tambahkan volume radio..
tetapi sehinggalah hari ahad lepas..
sure lagu ni tak akan dilupa oleh kami, Pak Ode & Mak Ode..
dengar lagu ni akan teringatlah insiden yang menimpa aisye..

Aisye ni.. dia suka main selotape
dia akan selotape kertas2 @ suratkhabar untuk dijadikan surat
lepas tu bawa pergi taska dan bagi pada kawan2 sekolah..
kononnya surat dari dia..
tapi hari ahad lepas, dia bukan selotape kertas
yang diselotapenya adalah kaki, tangan, dahi & mulut..
sambil selotape sambil nyanyi lagu tu..
saya tak perasan apa yang diselotape sebenarnya
cuma dengar dia nyanyi lagu tu berulang2 kali je..
bila semuanya dah siap, barula dia tunjuk yang dia dah
selotape kaki, tangan, dahi & mulut.

Time kami semua nak makan
tiba2 ada jeritan dari bilik air
sakitt..sakitt..
korang tengok ye apa yang berlaku
lepas ni for sure dia tak nak buat benda ni lagi..


Ayah tengah bukakan selotape dekat tangan


selotape didahi


ni pulak dekat kaki..kedua2 belah kaki


Kesian anak ibu..
Lepas ni jangan buat lagi tau..

Sunday, July 25, 2010

Santai

Lokasi: 380 Jalan Tauhid

Selain berfacebook atau PSP, bermain badminton adalah antara aktiviti yang boleh
dilakukan oleh husband dan Syafiq bila berada dirumah abah



to my husband..
it's great..keep it up
hopefully it can make ur weight loss
i likeee it!!!

Hari Bahasa Melayu

Lokasi : Audi 1, Kolej PTPL Sentral
Tarikh: 14 Julai 2010
Program: Hari Bahasa Melayu,Mendeklamasi sajak "Prihatin Gaza"


Selepas program let's Together, Jualan Makanan dan seterusnya kini Hari Bahasa Melayu
anjuran KSP Ptpl Sentral.
Penat memang penat sebab day 1st cari bahan2 untuk decoration,
hamper, day 2 setup stage. walau nampak simple tapi remeh sebenarnya..
dan finally the big day..
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar
ada audience yang menangis dengan performance oleh student2 ni
saya le salah sorang dari audience tu..huhu
Tapi yang pasti diaorang ni memang kreatif dan berbakat



Untuk pertandingan ni
Mentor diwajibkan menghantar sekurang-kurangnya 3 orang peserta
tiap kumpulan hendaklah mendeklamasikan sajak bertemakan Gaza
dan diikuti dengan persembahan lain contohnya, lakonan, nyanyian,
guitar atau slide show..
pemenang akan dinilai berdasarkan penyampaian sajak,
isi sajak dan persembahan kumpulan..












ini pulak slide show yang saya buat untuk opening program..

Friday, July 23, 2010

Let's Together

Lokasi: SMK La Salle Brickfield
Tarikh: Jun 2010
Tentatif : Talk & gotong royong bersama pengawas pusat sumber


Ahli KSP bersama Cikgu Leo & pengawas pusat sumber









Memberi sedikit taklimat sebelum program bermula..











Membuat buku scrap














Yogaraj selaku pengerusi KSP











Magic eye





























Sedikit cenderahati dari KSP Ptpl Sentral

Wednesday, July 21, 2010

I-City

Dah lama nak ke I-City
akhirnya sampai jugak
memang gamble je ke sana sebab dekat sungai buloh hari dah hujan lebat
tapi kami bernasib baik sebab sampai je dekat I-City,
hujan dah berhenti..
Bolehla Aisye tengok lampu-lampu yang bermacam2 colour
dan semestinya cantik..






Lokasi: Seksyen 7 Shah Alam
Bayaran Masuk: RM 2 untuk parking kereta.

Tuesday, July 20, 2010

Itinerary

Setelah berhempas pulas selama 2 hari untuk mendapatkan itinerary ini..akhirnya malam ini misi saya berjaya..Alhamdulillah
Disebabkan tahap keselamatan perbankan secara atas talian telah diperketatkan oleh bank2 @ kerajaan, maka saya hampir give up nak proceed benda ni..
kejap-kejap error & terpaksa key in data balik..memang menguji tahap kesabaran betul.




Tapi masih ada kebaikannya khususnya untuk para pengguna sendiri..

Friday, July 16, 2010

Family Gathering 2010

Lokasi : Surprise..
Tarikh : Disember 2010

Abah dah bagi suggestion untuk pergi ke ...
Sepatutnya saya dah start untuk menghebahkannya kepada
semua family members tetapi tak sempat lagi
disebabkan oleh kekangan masa..
maybe next week atau next month baru boleh give full attention dengan benda ni

Hopefully semuanya ok..

Sunday, July 11, 2010

Weekend Activity..




saya, kak ida, aisye & aina on the way ke tempat yg
telah dirancang



picture ni dekat TGV JJ Kepong
sambil menunggu mak lang beli ticket
bebudak berdua ni posing2 dulu..
tengok movie apa ye...?







haa ini dia movie yg kitaorg tgk
Despicable me.
dalam bentuk 3D
harga ticket 3D agak mahal oompared dgn movie biasa
tapi takpe
puashati berbaloi2...

Thursday, July 8, 2010

Nak Ikut Ibu..

Dah dua minggu berturut2 aisye ikut saya pergi office
1st week tu memang plan nak bawa dia sebab terus nak balik kg
tapi yg lastweek punya, tak ada plan pun
bila bangun pagi nak pergi kerja..
dia pun bangun jugak

Aisye tanya, saya kerja atau tak
then saya bagitahula yg saya kerja
tiba-tiba sikecik ni terus merayu-rayu
pleaseeee ibu..nak ikut pergi office
Aisye nak duduk dengan ibu..pleaseee
aisye janji aisye behave..dan aisye dengar cakap ibu
aduss..luluh jantung dengar rayuan dia
hmmmmm kalah juga akhirnya...




macam ni la gelagat dia dalam tren
tak nak duduk walaupun banyak seat kosong..
penumpang @ peminat setia KTM sebenarnya aisye ni
sebab dari kecil memang suka naik tren.. :(

Satu Antara Empat

KFC, McD, Pizza atau Secret
Aisye kena pilih satu je
tak boleh lebih..
apakah pilihan Aisye..?



Ini cake pilihan aisye
Choc chip walnut.



ini pulak, menu unuk ayah, ibu & aisye



Alhamdulillah..kenyang..

Lokasi: Secet recipe,Rawang

Tuesday, June 22, 2010

Jasamu Kami kenang..

Hampir 5 tahun 10 bulan usianya
membantu adik beradik & kami sekeluarga
dalam mencari nafkah dibumi yang fana ini..
sungguh tak ternilai pengorbanannya

Tapi kini
dirinya terlantar sakit
mungkin masih menunggu dana untuk mengubatinya..
InsyaAllah penghujung bulan ini
akan kami bawanya ke 'hospital"
agar ia cepat sembuh
dan dapat membantu keluarga ini lagi..




Aisye selalu cakap, kereta aisye yang comell..

inilah "dia' yang saya maksudkan
my 1st car after 4 month i worked..
then i gave to my father to use.
bukan sekadar ayah
tetapi juga kepada adik beradik lain yang ingin menggunakannya









sebahagian pemilik kenderaan yang pernah menggunakan perkhidmatannya dikala emergency..
termasuklah husbandku..
semoga ia dapat kembali menabur bakti..


Nota: Baru perasaan rupanya warna putih adalah warna favourite family saya..

Monday, June 21, 2010

Rezeki..

Bak kata orang
rezeki jangan ditolak
musuh jangan dicari..
bila orang bagi kita ambillah
jangan jual mahal pulak..

Alhamdulillah
hari ni dapat rezeki dari Allah
melalui kawan-kawan
terima kasih Awa Neo & kawan husband
(tak tahu nama..)
moga bertambahla rezeki awak berdua


jagung,mangga & pisang ni
awa yang bagi..dia beli dekat Kuala Selangor
masa buat job kat sana..


udang ni pulak, kawan husband yang bagi
katanya hasil tangkapan memancing
dekat kolam berbayar
hmmm nak masak apa ye..

Apapun..thanks uolls
esokla masak jagung & udang
malam ni dah kenyang..

Sunday, June 20, 2010

Selamat Hari Ayah..



Sorry ye kawan-kawan ibu..Aisye nak pinjam kejap blog ibu aisye ni boleh..
Hari ni kan hari Ayah.. jadi
Aisye nak ucap Selamat Hari Ayah kepada ayah Aisye..Namanya Nahar.
kad ni Aisye yang buat dengan bantuan ibu..
sticker letter tu aisye yang stick
tapi auntie-auntie semua perasan tak
huruf Y paada Day tu sebenarnya huruf J
huruf Y dah habis jadi ibu pilih-pilih
mana huruf yang nak sama dengan huruf Y..
tak nampak sangat bezanya kan..hehe
okey..
gambar-gambar tu pun Aisye yang lukis
ada gambar ayah, ibu dan aisye tengah berenang dalam laut
gambar fish pun ada..tepi fish tu sotong
tapi aisye tak pandai lukis sotong
nampak macam sun pun ada jugak..hehehe
takpe la..nanti aisye bagitahu kat ayah
yang tu sebenarnya sotong bukan sun..

ayat we love u tu pun aisye yang tulis jugak
ibu tulis dekat kertas lain dan aisye ikut apa yang ibu tulis
sebab aisye tak pandai mengeja lagi
Menulis aisye tahu la..
lepas dah siap buat kad..
ibu suruh aisye pakai lipstik
ooo rupa-rupanya ibu suruh kiss dekat kad tu
ingatkan ibu nak solekkan aisye..
aisye dah besst dah tadi
ibu cakap..aisye tak pandai sign
sebab tu la ibu suruh aisye kiss dekat kad tu..
(sign tu apa ye..aisye macam tahu..tapi macam tak tahu ada jugak..)
tak kisahla..
cantik kan kad Aisye buat ni..

Pada Ayah..
Aisye sayang ayah..
ibu pun sayang ayah juga..
Ayah jaga diri baik-baik tau
ayah mesti tahu sebab tiap-tiap kali
ayah keluar pergi kerja,
aisye mesti cakap macam ni kat ayah..
ibu pun sama
We love u..ummhsss

terima kasih ibu sebab pinjamkan blog ibu ni..
aisye tak sabar nak bagi kad dekat ayah
dari tadi aisye pegaaang je kad ni
bila ayah nak balik ni..
tak sabar dah ni...



bye..

Aisye

by Ibu..

p/s: Selamat Hari Ayah juga pada Tokwan-tokwan Aisye..

No..No..No..

Musim world cup ni semua orang cerita fasal bola
Dalam fb apatah lagi
macam husbandku..
time malam je layan bola
tapi sebenarnya tak sampai beberapa minit,
bola pulak tengok dia..

ingat 'dialog tiba2' aisye masa dalam kereta
hmmm..sekarang ni semua orang
asyik cerita fasal bola..bola..bola..

then saya tanya: mana aisye tahu
ramai orang cerita fasal bola

ye la..kat rumah mak dan
dekat dalam tv pun asyik bolaa je..


nak tergelak pun ada sebab tak ada angin, tak ada hujan
tiba2 mengomel fasal bola
dan yang paling tak boleh tahan,
dia request dari ayah dia
supaya belikan bola untuk dia main dgn abg Izz
jiran sebelah rumah baby sitter..
no..no..no.. u're gurl..
main doll x pe..
tapi doll kat rumah ni,
tak nak pulak dia main..
mybe takde member kot..kesian..


Ramai member2 cakap..like mother like daughter.Dari segi apa tu.Muka memang la.dah nama pun mak kan..


Aisye yang suka bergaya..pantang nampak camera..


Rupa-rupanya bergaya dengan baju ayah..dengan baju ayah pun jadi..

Sunday, June 13, 2010

Hobby baru..

Excited betul bila dah agak pandai dalam edit mengedit picture
2, 3 jam pun boleh mengadap benda alah ni
tapi saya layan benda ni bila aisye dah tido
atau dia tengah leka main

hasilnya tak lah sehebat mana
tapi cukuplah buat saya berpuashati
sebab.. ini adalah hasil kerja saya sendiri..
ok atau tak itu tak jadi masalah
nama pun hobby kan..

korang tengok pic ni ye..


sebelum diedit


Selepas diedit

Saturday, June 12, 2010

Tak ada tajuk..

Sabtu yang membosankan
Balik kerja..pergi lunch & terus balik rumah
hujan...sampai ke petang. Alhamdulillah..
Sampai rumah, rumah agak bersepah
sebenarnya sy memang pantang tengok rumah bersepah2 ni..
pening kepala & mood mula dah lain macam
rasanya keluar kerja pagi tadi dah kemas
bila ditanya macammana rumah
dua-dua pun cakap okkk ibu..
bagi diaorang berdua, okla kot..
hurmmm biasala kalau lil gurl & big boy ada kat rumah..

walaupun penat, kemas la sikit2 apa yang patut
lepas tu layan tv sampai ke petang sambil berfb & bloggging
malam ni takde plan ke mana lagi..
malas menguasai diri..

Wednesday, June 9, 2010

Semasa dan Selepas..

First of all
me on behalf my family
nak wish..Selamat Pengantin Baru
untuk adik perempuan sy
Nor Wahida bt Mat Noor dan pasangannya Mohd Ridwan b. Abd Maain
Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..



Majlis telah berlangsung pada 5 June 2010
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar
cuma sekiranya ada kekurangan
mohon maaf dipinta..
pada majlis tu, my lil daughter
jadi flower gurl..
memang dia yang nak & apalagi..
seronok sakan la dia & cousinnya Anis..
jadi artis kejap..



Hari esoknya kenduri rumah lelaki
sebenarnya, pengantin ni kawan masa sekolah
so rumah pun tak jauh antara satu sama lain


kenduri rumah lelaki ada 2 pasangan pengantin..pasangan sebelah kiri adalah anak sedara pengantin lelaki..


Sebahagian kereta yang mengikuti rombongan pengantin..tapi lupa nak snap kereta yang pengantin naik..disebabkan ada 2 pasangan pengantin, jadi Alza Ju & nizam digunakan untuk membawa pasangan mempelai.. just nice.. kalau naik avanza, hmmmm..besar sangat la pulak..yang sedihnya Gen 2 merah tak dapat ikut serta sb..


Selepas je kenduri, Aisye demam..kesian aisye & alhamdulillah aisye dah sihat sekarang..

Demam macam ni selalunya brjangkit..so adik2 sy, anak sedara & abg pun demam juga..diharapkan semua cepat sembuh..sebenarnya orang yang pertama sekali demam adalah pengantin perempuan.Dia demam sehari sebelum nikah sehingga majlis kenduri.Nasib baik semuanya ok..Alhamdulillah..


Adik perempuan..dah tak larat..landing je la depan bilik..sian


anak sedara:Kimi..Mak tam paksa buat peace walaupun demam..hehe