Thursday, July 30, 2009

Mission Complete

Ini sebahagian daripada gambar yg sempat disnap.Abg bomba tengah nak pakai suit..





Seisi latihan ni habis dalam pukul 12 lebih..hmm penat jugakle menunggu diaorang ni habis training. Ntah ape diaorg buat kat dlm tu pun tak tahu le..

Latihan Kebakaran

Pagi ni ada latihan kebakaran kat off sy ni..skrg ni tengah tunggu siren..Agak tergezut jugak le pagi2 member ckp ada latihan kebakaran.Diaorang bleh lupa nak inform kt sy smalam. Org lain kebanyakannya pakai seluar, sy pakai baju kurung..sib baik tak pakai kebaya..kalau tidak.. terkedek2 jugak le nak jalan. Klu ikut last year.. tempat berkumpulnye punyalah jauh..nun kat parking dkat dgn petronas Brickfield..hmm peluh memercik satu badan..time tu student ntah ke mana.Lantak korang le..dah besar..klu betul ada kebakaran..mau ramai yg rentung klu gitule gayenye..
Last year jugakle selepas beberapa minggu ada fire drill, kitaorg dikejutkan lg dgn bunyi siren..time tu tak ade pulak memo yg mengatakan ada fire drill lg kat sini.Rupa2nya ada BOM kat dalam kereta yg ditinggalkan kat parking lot.Unit pemusnah bom, polis ramai kat bawah time tu..SEMASA Building staff arahkan semua staff kat sentral ni keluar n time tu public tak diberitahu apa yg berlaku. Kalau tidak.. mahu kelam kelibut sentral ni. Perkhidmatan KTM pun diberhentikan buat sementara waktu. Ada jugakle dengar public yg merungut kerana tetiba diarahkan untuk keluar n berkumpul kat parking.. Bg sy, benda yg common klu dengar siren sure something was happen n u must follow the instruction. Itu untuk keselamatan kita jugak. Memang le public tak tahu apa yang berlaku sb for the certain situation..tak semua benda boleh diberitahu untuk menjamin keselamatan semua..just imagine what was happen when polis inform ada BOM kat dalam building ni, mau ada yg mati terpijak time tu kan..

Saturday, July 25, 2009

Sketch Book





Ni la sketch book Aisye..Semua ni dia yg stick.Dia ni pengumpul sticker Barbie. Try jugak pooh, princess,hello kitty tp dia tak nak..nak Barbie jugak.Sape ngajor pun tak tahu..klu dah gegirl tu gegirl jugak la kan. Kite tak ajar pun dia sendirik dh tahu. Itu belum masuk bab make up2 lagi. Dia dah ada set make up ye kengkawan. Apa yg sy ada..dia pun nak jugak..isshh..suke sgt berebut ngan ibu..



Aisye tengah kaler..bunga tu ibu dia yg lukis..Bohong besar le klu Aisye yg lukis kan..ni semua berlaku time mood dia ok..tak disuruh pun tak pe. Willing to do..Selalunye klu nak melayan dia kaler guna water colour ni, sy ajak dia buat kat luar je tp memandangkan time tu dh malam..terpaksalah buat kat bilik.Layan je la..janji dia hepy..

Friday, July 24, 2009

Life must goes on

Semalam Ayu datang bawa baby Luqman Shah.sebijik muka Ayu.Kebetulan student cuti n Academic plak ada program kat Johor so tak ramai la org kat kolej ni.Macam tahu2 pulak dak Ayu ni hr ni kolej lengang n yg paling penting BIG BOSS pun takde..
Seronok dapat jumpa dia setelah hampir 1 bulan setengah minah ni cuti bersalin. Badan pun dah agak kurus skit n yg lebih ketara Ayu dah kembali makeup. Time pregnant dia susah nak makeup sedangkan sebelum tu memang org tahu dia suka makeup. She's back to normal. yg abnormal nye sy..memang suke jumpa dia semalam tapi agak sedih bila dia bgthu 1 benda..
Ayu dah nak BERHENTI!!! hu..hu..dapat kerja kat JPM.27 hb ni lapor diri.
ingatkan 13/08 ni ada member nak temankan sy tapi rupa2nya dia cuti terus..Sepanjang sy kat sini dah 2 org anak buah tinggalkan sy termasuk minah ni.Dapat government. Sy bila lg..hu..hu..
Anyway..life must goes on..Congratulations for getting a new job n wish u good luck.

Thursday, July 23, 2009

Kenyangnye

Alhamdulillah..habis jugak makanan yg sy bawa.Kuah dah habis tapi spagettinye ada lg sikit. Ada sorang staff tu smpat makan trifle je..plan nak snap gambar tp buka je makanan dah tak ingat plan asal.





TRIFLE

Bahan-bahan
*Kek gulung
*I tin susu cair
*2 sudu tepung kastard
*Buah Strawberi
*Jelly

Cara Penyediaan
(1)Potong kek setebal 11/2 inch dan susun didalam bowl
Kemudian tuangkan susu ke dalam periuk n masukkan 2 sudu tepung kastard.Tambah gula mengikut citarasa dan kacau sehingga sebati..Apabila sebati, masak bancuhan kastard tadi menggunakan api yang kecil.Kacau sehingga bancuhan kelihatan berkilat dan sedikit melekit. Setelah masak, tuang kastard ke atas kek yang berada didalam bowl, letakkan buah strawberi n tekan sedikit. Biarkan seketika.
(2)Masak jelly mengikut arahan yang terdapat pada kotak. (Cara memasak jelly adalah berbeza mengikut brand.)Setelah siap, sejukkan seketika jelly kemudian baru tuang secara perlahan ke atas kek tadi.So trifle akan ada 3 level.Paling bawah adalah kek kemudian kastard, strawberi n jelly..

Selamat mencuba..

p/s spagetti dah tertunai, ada 1 lagi hutang...chicken chop.Bile nak buat ye..

Wednesday, July 22, 2009

Lega sikit

Penatnye..nk rehat jap..esok sy ada pot luck so ade la masak sikit2 apa yg patut. Lepas solat terus masuk dapur. Aisye n Mr N pun dh tido. Nk thu sy masak ape..hmmm esokla sy bgthu ye.. K.. Nak continue iron baju n sidai kain.Gud nite.

Monday, July 20, 2009

Zaman Kecik-kecik

1.Selalu jatuh motor.Bukan sy yg bawak..sy hanya pembonceng yg duk kat raga motor.Last jatuh masa darjah 6.Agak teruk n pengsan dalam bererapa minit.Sb tu la sy fobia naik motor sampai la ni.

2.Suka mandi sungai..lagi suka kalau baru lepas hujan.Time tu air sungai dah jadi warna teh tarik, arus pusing memusing..challenging la kunun..nasib baik la umur panjang..

3.Time musim buah, sy lah orangnya yang sukee sgt panjat pokok.Paling best makan rambutan kat atas pokok.hmmm baru la segar dari ladang kan..Tapi ada cite malu skit..pernah panjat pokok rambutan smpi pucuk tp tak pandai nak turun..ramai jiran2 bg kata semangat kat bawah..n ada pakcik tu siap nak call bomba lagi..huhu..hu MALUUU..

4.Pernah ada kumpulan silat sendiri tau.Ahlinya 4 org..ni la best prenz masa kecik2.3 perempuan 1 lelaki..masa tu darjah 3 kalau tak silap.Setiap orang ada nama tersendiri mcm Do-Re-Mi tu..tapi sy lupa apa nama sy.Ada masa free je kitaorg akn practice n 4 sure yg boy le kan akan jd ketuanya..silat ape pun tak tau la..bantai je la labu..

5.Sukee memancing..ikut abg mancing kat kolam, sungai n mana2 je la yg ada ikan..tapi malu kat cacing sb tu tak pegang..

6.Permainan yang selalu sy main n scorer plak tu. Permainan ni dikira agak tough jgk la..tak ramai budak2 pompuan cam sy main..guli, gasing, tembak getah (nama komersial sy tak tahu..buat targen)layang-layang..(layang2 ni buat sendiri tau..siap buat balancing lagi utk test ok ke tak..bukan tayar je kena buat balancing),mainan biasa2.. polis sentri (bentukkan papan mcm senapang), galah panjang, baling tin (mana2 pihak lawan yg kurengg je..kitaorg akan baling kasut dgn sekuat hati kt dia..boleh nangis le n terus balik rumah..he..he.),jengket2, rounders..banyak lagi la..

7.Kat sekolah,sy masuk unit beruniform Tunas Puteri.Masa darjah 4 sy jadi conductor perbarisan kawat kaki bg pasukan sy utk sukan sekolah.Time training, suara sy memang kuat utk didengari oleh semua ahli kump n group sy le yg selalu dapat pujian..kawat memang cantik (bkn bangga ye tp proud je..)sy dipilih utk mengetuai kesemua pasukan dalam perbarisan sukan pd tahun tu..n cikgu select org lain utk replace tmpt sy..tapi just imagine..sy baru standard 4 ye kawan2..bukan form 4..mana nak paham cikgu bagi instruction ape..utk group sy boleh la.. ni utk semua pasukan..tak ke aniaya namanye..at last stepdown dr jd ketua n just ambik tmpt sy sbg conductor utk my group je..korang nak tahu apa finale nye.. masa hari sukan tu, sy terpaksa berdiri ditengah2 barisan (slalunya conductor kt depan kan)sb sy dah takde suara..suara itik serati ada le..hu..hu..tu la time training jerit tak hengat..n paling sedih..kawat kitaorg berterabur..(cikgu pernah ckp mcm taik lembu jatuh..sy pun tak tahu apa relatednye dgn kawad (moral of the story..jgn nak riak je ye..)

8.Batch sy adalah batch pertama yg main hoki kat sekolah..Tq to cikgu Ramzol (penjaga gol hoki kebangsaan) yg bawa permainan hoki kat sekolah sy. Yg paling best..percubaan pertama pun dah membawa kami ke peringkat negeri.. nak kongsi pengalaman main hoki ni..masa game antara group lelaki n perempuan (training), member lelaki sorang ni tercabut gigi dek kerana hentaman bola hoki oleh kwn sy.Sampai ke hari ni barisan gigi dia tak berapa cantik..kesian budak tu..nasib baik lelaki.klu pompuan ..kurang 5 ribu tau.. lagi satu, member pompuan sy kena bola hoki kt kepala.Memang kuat sb lps hentam kepala budak ni, bola tu boleh melantun tinggi lg ke atas.Lepas kena tu, budak pompuan ni berdiri senyap je..tak nangis or gelak. kot nak control ke..tapi dia terus keluar padang..menonong balik rumah.kitaorang panggil pun dia buat tak dengar.Esoknye pergi rumah dia baru le tahu budak ni hilang ingatan kejap..Mak dia bgthu smpai kat rumah dia tak kenal mak dia n diri dia jugak..nasib baik ingat rumah kat mana n kejap je hilang ingatannya..kalau tidak...hu..hu..tak tau camna

Sesiapa yg kenal sy..sure ingat sy ni ala2 lemah gemalai gitu..mungkin betul jgk kot lemah gemalai..hee..hee sb time kecik dah puas jadi bionic women..even my husband pun agak tergezut bile sy cite zaman sy kecik2 dulu.Compare dgn dia, bnyk benda yg sy buat n dia tak buat ..rugi ooo..

Saturday, July 18, 2009

Half day

Hari ni student pun tak ramai. Bolehla clean up workplace.Jadila cockroach hunter kejap..tq kat my prenz, Awa sb bawa spray cockroach untuk sy.Sanggup dia berpatah balik ke rumah semata-mata teringatkan lipas2 kesayangan yg ada kat off ni..
Dia bengang betul dgn lipas2 ni sb satu hr tu, lipas2 ni masuk kat dlm nasik dia n time nak mengketedarah je, sure makhluk2 ni ada nak join sama.
panas le minah ni.. apa lagi.. terjadilah Pembalasan si Pitung 5 hr ni. yg ponet nye makcik coz terpaksa mengejar lipas2 ni n Awa just bg spray tuk bunuh je..Kiranye sy ni boleh dikategorikan sbg pembunuh upahan le hr ni..haa.haa..
Hari ni half day..bestnye..dah tak sabar nak balik ..hari ni tak ke mana kot sb member husband sekeluarga nak dtg rumah.Nak masak ape yek.. rasanya mcm nak buat spagetti.Simple n cepat.. plus klu terlebih rajin, buat trifle sikit n cocktail.hmm..sedapnye..ini mcm selera tuan rumah ni..hee..hee menyelam sambil minum air kan..
K..Selamat berhujung minggu..

Friday, July 10, 2009

Beyond Water

Air adalah kehidupan.Manusia tak boleh hidup tanpa air.Tubuh manusia sendiri pun dibina daripada 70% air.Setiap proses dalam tubuh badan memerlukan air untuk berfungsi.Sebab tulah kita perlu memastikan air yang kita minum adalah air yang bersih dan selamat.Sebenarnya tanpa kita sedar kita telah meracun badan kita dengan meminum air yang berklorin.
Kat bawah ni sy nak share dgn kengkawan salah satu sebab mengapa air sekarang adalah tidak selamat untuk diminum.


Dalam tempoh 24 jam setelah dipasang..macam ni la keadaan filter kat rumah sy..Takut kan tengok..


Lepas cuci..Cuba compare dgn gambar kat atas.


Sesiapa yang berminat..bolehla chit chat sy..

Tuesday, July 7, 2009

Akhirnya..

Banyak betul dugaan dan rintangan untuk kami melihat sesuatu yang sedang hangat diperkatakan dan dipertontonkan sekarang.Tak lain tak bukan Transformers Revenge of the Fallen directed by Michael Bay ..Dua minggu bukan tempoh masa yang singkat tau untuk my husband yang sememangnya addict to transformers since kecik2 ni sabar untuk tengok citer ni.1st cubaan kitaorang adalah pada hari Ahad 28 Jun.
Location One Utama TGV pukul 12.00 tghri.Ramai sesangat manusia que up untuk beli ticket.Dekat skrin pukul 1400 & 1700 still have a ticket for transformers but when turn my husband, staff tu inform yang ticket sold out. Meaning midnight pun dah tak de la..Apalagi my husband sound la apasal tak update kat skrin, penat que..bla..bla.. n lepas tu barulah diaorang ni update.(apala diaorang ni, syok kot tengok orang ramai2 que n ckap ticket for transformers dah sold out.. ape guna board yang banyak2 kat situ..)tak ade lagi manusia yg que up untuk beli ticket transformers lepas tu.
Selepas gagal misi pertama, kami pun ke GSC sebelah n also sold out..yang untungnya Aisye dapat main kat Starship Galactica sepuas puasnya... Citer lain jap ye..Starship ni 2 tingkat. Ada 4 cctv yg di pasang.mana2 parents yang tak nak follow anak boleh monitor anak diaorang dari bawah dengan tengok pada tv yang sediakan. Lagi satu, setiap level akan ada staff yang jaga budak2 ni.Tak ade la risau sgt.. .Penat n mengantuk jugakla menunggu Aisye ni main.nasib baik la ada cafe kat dalam ni.. boleh jugak la makan2.




Around pukul 5 lebih kitaorang decide untuk mencuba nasib kat TGV Kepong.. Manala tahu ade kan..Tapi yang pastinya memang dah habisss..kuciwa lagi..makan2 n balik rumah..
Sabtu 04 July sy booking ticket by phone untuk tayangan 2100 n kena ambik ticket b4 2015. Lepas balik kerja hr Sabtu, sy n Kakak temankan adik sy Wahida pergi Sogo untuk beli barang hantaran bertunang dia.Shopping punya shopping dah hampir pukul 1900.Jadi sy ambik tren turun kat kepong while my husband dr Rawang dgn Aisye.Pukul 8 lebih diaorang tak sampai lagi..hmmm...missed lagi la Citer tu..fetch me n straight going back..Moncong 14 time tu..
Ahad 05 July try lagi sekali kat TGV Kepong..nasib baik ada.. itu pun tinggal yang seat last. kitaorang duduk kat barisan 2 dari depan.haa.. ambik ko..nak sangat nengok citer tu kan..imagine betapa besarnye skrin kat depan mata tp nasib baik tak sakit tengkuk..Aisye mula2 excited la tapi tak sampai setengah jam dah dibuai mimpi..siap dengkor lagi..hee..hee..tu la suka usik ayah..
Kalau orang tanya sy part mana yang paaling sy suka..jawapannya adalah..bilamana Bumblebee dipanggil Bee..sooo cute..tomei tomei betul la..meemang cute..jatuh cinta betul dengan Bee ni..tambah, time dia merajuk nak ikut Shia ke college..
My husband tanya,kalau dia ajak tengok Transformers lagi nak ikut tak.Jawapannya mestila nak..sebab nak tengok Bee tomei..tomei tu..

Thursday, July 2, 2009

Have fun!!

Tricky Questions
A little intelligence test for you..NO CHEATING. Some of these questions are from an MBA entrance test. DO not look at the answers found at the end of this document, that would be cheating..Good Luck!!


1. A murderer is condemned to death. he has to choose between three rooms. The 1st is full of raging fires, the 2nd is full of assassins with loaded guns, & the third is full of lions that haven't eaten in 3 years. Which room is safest for him?

2. A woman shoots her husband. Then she holds him under water for over 5 min. Finally, she hangs him. But 5 min later they both go out and enjoy a wonderful dinner together. How can this be?

3. Some months have 30 days, some months have 31 days. How manay months have 28 days?

4. I went to bed at 8 clock in the evening & wound up my clock & set the alarm to sound at 9 clock in the morning. How maany hours sleep would i get before being awoken by the alarm?

5. Take 2 apples from 3 apples. What do you have?

6. Twenty years ago, a plane is flying at 20,000 feet over germany. If u will recall, Germany at the time was politically divided into West Germany & East Germany. Anyway, during the flight, TWO of the engines fail. The pilot, realizing that the last remaining engine is also failing, decides on a crash landing procedure. Unfortunately the engine fails before he has time and the plane crashes smack in the middle of "no man's land" between East Germany & west Germany. Where would u bury the survivors- East Germany or West Germany or in "no man's lan"?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Answers

1.The third room. Lions that haven't eaten in theree years are dead.
2. The woman was a photographer. She shot a picture of her husband, developed it, and hung it up to dry.
3.All of them. Every month has at least 28 days.
4. 1 hour.it is wind up alarm clock which cannot discriminate between a.m and p.m.
5.2 apples
6.You don't, of course, bury survivors. What survivor mean.

Kanser Hati

Entry kat atas tu tak ade kena mengena dgn cerita asal..
Aku tengah BENGANG, GERAM, MENYAMPAH & banyak2 lagi yang semaksud dengannya dgn perangai sorang perempuan ni..Bukan aku je tp almost staff kat sini memang tak suka kat dia.Aku heran betulla dengan manusia sorang ni, dia syok kot buat orang lain dibenci oleh bos n sampai hati dia tengok kawan sendiri kena buang kerja dek kerna mulut dia yang melampau tu..Aku rasa orang cenggini la yang senang dapat kanser hati sb hati tu penuh dengan benda2 busuk + dengki etc..
Paling kesian anak yang dalam perut tu..(minah ni tengah pregnant 8 bulan) tak lahir ke dunia lagi, dah dapat beban gara2 perlakuan mak..apa tak nya kalau tiap2 hari pun ada je la orang ckap..hmmm anak dia nanti tak tau la cammana.itu tak pe lagi.. yang cakap lebih teruk dari tu pun ada..kesian kat anak tu..TAPI bukan salah orang yang cakap ye.. kalau perangai maknye tak SEBAIK camtu ..tak ade la orang nak kata apa2 kan..ingatkan dah pregnant ni bolehla berubah tapi nampak gayanye makin naik tocang..
Walaupun bukan aku yang kena tapi aku ada perasaan simpati kat member2 yang dianiaya oleh minah ni..Lagi satu..BOS pun YA ALLAH... tak tau nak cakap camne..Apesalla percaya n ikut je ape minah ni cakap..heeee....GERAMNYA!!!!